Balanceren tussen wetgeving en menselijke maat

Als Toezichthouder op Wet normering topinkomens (WNT) in de zorgsector, doet Koen samen met zijn collega’s onderzoek naar leidinggevenden in de zorg die meer verdienen dan de wettelijke norm. “Wij doen deze onderzoeken naar aanleiding van accountsmeldingen, maar ook pro-actief op basis van gepubliceerde jaarrekeningen in ons systeem DigiMV.”

Koen Ruijter
Beeld: ©CIBG

Omdat we te maken hebben met wettelijke kaders, moeten we enerzijds streng zijn. Het is belangrijk dat geld van de zorg ook daadwerkelijk naar de zorg gaat. Met publiek geld moet je immers zuinig zijn. Tegelijkertijd houden we oog voor de menselijke maat. Denk bijvoorbeeld aan terugbetalingsregelingen voor leidinggevenden in de zorg die teveel verdiend hebben. We denken mee met de mensen en de instellingen in kwestie.

Mix van verantwoordelijkheid en gezelligheid

Na een studie geschiedenis en Europees recht, is dit voor Koen zijn eerste echte baan. Dat geldt voor de meeste teamleden. “Ik ben hier terecht gekomen in een hecht jong team met een grote onderlinge betrokkenheid. We zijn op de hoogte van elkaars workload en met elk rapport leest er een collega mee, plus onze senior. Er is dus veel begeleiding. Ik voel dat ik de ruimte heb om fouten te maken, daarvan te leren en me zodoende te ontwikkelen. We voelen een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de rol die we vervullen en werken dus zorgvuldig en professioneel. Het is daarnaast een gezellig informeel team. We hebben elke kantoordag om 10.00 uur een koffie-moment, een traditie die ontstond in coronatijd. We lunchen graag samen en halen dan bijvoorbeeld saoto soep. Zo vieren we ook samen Sinterklaas!”

Wat moet je meebrengen voor dit werk?

“Iedereen kent de verhalen van verplegers die zich tien slagen in de rondte werken, terwijl de directeur van een ziekenhuis afscheid neemt met een zak geld. Mensen die blij worden van het idee dat zorggeld naar de zorg gaat, zijn zeer welkom. Nieuwsgierigheid en een hang naar uitdagingen komen ook goed van pas. Bijna niemand kent de WNT. Je moet je de materie eigen willen maken. Daarnaast is er veel ruimte om je takenpakket te vormen op basis van je eigen talenten.”

Wat kan het CIBG jou bieden?

Het CIBG heeft uiteenlopende vacatures.

Meer lezen?

Bekijk ook de verhalen van andere CIBG medewerkers.